2012. december 25., kedd

Kacsamell mézes-vaníliás almával

Meglátni és ...

Nagy kacsakultusz van nálunk a családban. Bármerre járunk étteremben, az egyik biztos dolog az étlap gyorsszkennelése – van-e kacsa. A jelenlegi fogás apropóját egy hír szolgáltatta:

Évente kerülnek kiosztásra a Prestige Reserve Club díjai négy kategóriában. Az idei díjazottak a következők:

A Kistücsök díjának nagyon örülök. Sokra  tartom ezt az éttermet. A Takler borokat szeretjük, s a Bortársaságnál meg is vesszük. A DiVino viszont ismeretlen volt számomra, úgyhogy gyorsan leellenőriztem. A weboldaluk kellemes, amit kínálnak, az tetszik. Jó is lenne kipróbálni, de ez innen Debrecenből némileg macerás...

Szóval a DiVino étlapján bukkantam a kacsamellre az almával. Nem rossz ötlet – almával. A kacsazsíros kenyér nyári alma páros kicsi gyerek korom egyik máig ható élménye. Nosza rajta!

Vegyünk fejenként egy kacsamellet, irdaljuk be, hogy a zsírja jól kisülhessen. Szerencsés esetben ez újabb élvezetek forrása lehet majd. Most semmi blikfang, semmi pácolás és egyebek – ebből a kacsából egy finom rosé kacsamell lesz. Sózzuk, borsozzuk és tegyük félre, hogy a fűszerek jól átjárják.



Az alma...

Recept nincs, úgyhogy kénytelenek vagyunk kreálni egyet. Némi keresgélés után úgy döntöttem, hogy megyek a fejem után. Párolni fogunk. Vegyünk fejenként egy savanykás almát, hámozzuk meg, vágjuk félbe és magozzuk ki, majd szeleteljük kb. 1 centis cikkekre.

Nem szeretném, ha az alma bármiféle lébe beleérne, így párolni fogom.

  • 3 dl vitet
  • 2 evőkanál cukorral és
  • 1 rúd fahéjjal felforralok.
  • a párolószitára helyezzük rá az almákat,
  • 1 bő evőkanálnyi mézzel csurgassuk meg és fedjük le.
  • 10 perc lassú párolás után adjuk hozzá a 10 ml vaníliaszirupot.
  • kb. 1 percre visszafedem és kész.
Közben egy serpenyőben leheletnyi olajat forrósítok és a jól felhevült, intenzív lángon 8-10 perc alatt a kacsamelleket megsütöm. Közben többször megforgatom.

Voilà


Tálalás

Felszeletelem a kacsamellet, tányérra teszem. Mellé teszek egy fél almát. Tepsiben készült burgonyacsipsszel tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése