2016. december 16., péntek

Édesköményes kolbászos frittata

Van az olaszoknak egy édesköményes fűszerezésű kolbászuk, amit fogyasztanak frissen sütve, de létezik szárított változat is. Nem tudom, hogy megvan-e neked az édeskömény mag íze, illata – sokkal ánizsosabb, frissebb, mint a kömény. A kolbász ettől lesz rendkívül pikáns és fűszeres finomság.


Ez a kolbász az alapja a most következő frittata-nak. Azaz csak lenne, ha lehetne ilyet kapni nálunk. De nem lehet, így aztán alakítani kellett a recepten. Az édesköményt eleve szeretjük – több édesköményes kedvencünk van. Tehát akkor a hagyma egy részét lecseréljük édeskömény gumóra.


Hozzávalók

  • 1 szál finom sütnivaló (magyar) kolbász, illetve ha mégis akadna egy kis finocchio salsiccia...
  • 1 közepes vöröshagyma felezve, szeletelve
  •  ½ édeskömény gumó megtisztítva, szeletelve, plusz ha van rajta friss zsenge levele – az is.
  • 6 nagy tojás
  • 50 g parmezán
  • 1 nagy mozzarella vagy egy csomag mini – és akkor nem kel szeletelni
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál egész édeskömény mag
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 evőkanál olíva olaj
előtte

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítem 220 °C fokra. Egy fémnyelű serpenyőben felhevítem az olajat. Ha felforrósodott, beleteszem a hagymakarikákat és pirítom. Hozzáadom az édeskömény magot és tovább pirítom. Hozzáadom a felszeletelt édeskömény gumót és a levelét, ha van.
  2. Közben a kolbászt hosszában bevágom és kifordítom a bélből – rá a hagymára. Szétnyomkodom, hogy ne maradjanak nagyobb darabok. 7-8 percig sütöm, míg át nem sül. Nem kell teljesen megsütni – csak ne maradjon nyers.
  3. Míg a kolbász sül, feltöröm a hat tojást és felverem. Beleteszem a reszelt parmezánt, sózom borsozom, majd elkeverem az apróra vágott petrezselyemzölddel.
  4. Ráteszem a hagymás, kolbászos, édesköményre és elkeverem, hogy az összetevők egyenletesen terüljenek el. 
  5. Hagyom, hogy a sülés induljon meg, gyorsan belenyomkodom a mozzarellát és megszórom még egy kis parmezánnal. Majd a sütőbe teszem egy magasabb rácsállásra és grillre kapcsolom a sütőt.
  6. „Felhúzom” a tojást, ügyelve arra, hogy ne égjen meg. Ha kell, visszaveszek a hőfokból. Amint kész, kiveszem. Hagyom pihenni kicsit a serpenyőben, majd egy nagy tányérra csúsztatom.
utána

Felszeletelem, mint a tortát és nekilátunk, mielőtt kihűl. :-)

Mindig nagyon jólesik, de a téli reggeleken valami fergeteges. Ha vágysz egy új ízre, feltétlen próbáld ki. Az édeskömény nagyon jól működik benne.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése