2016. december 23., péntek

Preckedli

Régi emlékekben dereng fel – gyerekkorom világából – valami hasonló. A diót már akkor is szerettem, de valahogy mégsem volt vonzó ez a zamatos, omlós linzerféle. Semmi lekvár, semmi gazdag töltelék... Ezért aztán a csábosabb sütemények után nyúltunk.

Aztán az ember megtanulja értékelni az összhangot, az állagok és textúrák játékát. Így van ez a preckedlivel is.

A zseniális, könnyeden porladó omlósság, a vanília és a citrom összjátéka, a megpörkölődő dió íze és állaga. Pont annyira édes, amennyire kell.

Egyszerűen nagyszerű. Az ízeket biztosító alapanyagokban is van recept és recept között különbség, de az igazán markáns különbség a zsiradékban mutatkozik meg. Mit használhatunk? Mivel készítik a preckedlit?

Zsír; margarin; margarin és zsír; margarin és még több zsír; vaj; vaj és zsír. Néhány receptben csaknem annyi zsiradék van, mint amennyi liszt. Nos, én most a zsírra szavaztam, de nagyon el tudom képzelni jó minőségű házi vajjal is.


Hogy készítettem?:

Hozzávalók

  • 500 g finomliszt 
  • 200 g finom házi zsír
  • 180 g kristálycukor + 4 evőkanál a dióhoz
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 csomag sütőpor (6 g)
  •  3 evőkanál rum
  • 2 csomag vaníliacukor
  • tejföl – szükség szerint
  • kb. 100 g durvára vágott dió

 Elkészítés 

  1. Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
  2. A lisztet egyenletesen elmorzsolom a zsírral.
  3. A cukrot, vaníliacukrot, elkeverem a felvert tojássárgájával. Hozzáadom a rumot és a citromlevet, majd a végén a citrom háját.
  4. A cukormasszát eldolgozom a zsíros liszttel. Ha ennyi nedvességtől nem áll össze a tészta, akkor apránként annyi tejfölt adok hozzá, hogy a tészta összeálljon, de lágyuljon el.
  5. Érdemes egy órácskát pihentetni a hűtőben. Addig a diót durvára vágjuk, egy kis tálban összekeverjük a 4 evőkanál kristálycukorral, majd ráérősen megkávézunk.
  6. Kinyújtjuk a tésztát – dupla linzer vastagságúr – kb. 1,5-2 cm vastagra. Szaggatjuk, majd megkenjük a tetejét a kissé felvert tojásfehérjével. Óvatosan belenyomjuk a kiszaggatott tésztákat a diós-cukros keverékbe és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  7. Kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha kész – az illatok jeleznek – kiveszem a sütőből és pihentetem. Még langyosan érdemes megkóstolni. Fergeteges...

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm, Gyula. Ki fogom próbálni - talán picit kevesebb cukorral. Üdvözlöm.

    VálaszTörlés