2017. január 9., hétfő

Mademoiselle Madeleine

Olyan kultusz övezi ezt a sütit, hogy ha nem ismered, biztosan valami nagyon flancos francia csodára gondolsz. Van aki Proust nyomán találkozott a madeleine-nel „Az eltűnt idő nyomában” című regényből ...


... és van aki a Szállítóban látta először, amint Jason Stathan a felügyelővel együtt kávé, tea és tej társaságában falatozott madeleine-t, amit egy kínai leányzó készített.Nos, szó sincs arról, hogy a madeleine egy bonyolult sütemény lenne, sőt – igen könnyű és gyors elkészíteni. Hirtelen támadt ötletből is elkészíthető.

A tízesek bűvöletében

Az összetevőkből 10-10 dkg kell csupán 10 percig pihentetem és 10 perc alatt sül meg.

Összetevők

 • 10 dkg vaj
 • 10 dkg porcukor
 • 10 dkg simaliszt
 • csipet só
 • 2 szoba hőmérsékletű tojás
 • 1 citrom reszelt héja  

Elkészítés 

 1. Előmelegítem a sütőt 170 °C-ra. Kimérem a hozzávalókat. 
 2. Elsőként a vajat olvasztom meg alacsony hőmérsékleten és elkezdem visszahűteni. A cél az, hogy folyékony legyen, de nem túl meleg.
 3. Az egész tojásokat egy nagy tálban felverem, majd apránként hozzáadom az átszitált porcukrot. Alaposan felhabosítom. Most adom hozzá a citromhéjat.
 4. Fakanálra térek át – a lisztben elkeverem a csipet sót és óvatosan eldolgozom a cukros tojásban.
 5. Végül apránként hozzáadom az olvasztott vajat és simára keverem. 10 percre hűtőbe teszem. Ne tovább!
 6. Kiveszem a tésztát a hűtőből és két 9 darabos szilikon kagylóformába, elosztom. Ez a tésztamennyiség pont a 18 darabhoz elég. Milyen zseniális :-)
 7. Beindítom a sütőben a légkeverést és 10 perc alatt megsütöm. Ha kész, kiveszem és 10 percig hagyom pihenni a formában, majd óvatosan kinyomom a formából.
Kész!


A 18 darab kis kagyló nem fog sokáig tartani. Egyszerű, de mégis zamatos, finom íze és puhasága teszi népszerűvé kicsik és nagyok körében egyaránt.

No, és mint minden népszerű süti, a madeleine-nek is számos variációja létezik, de erről majd később.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése