2015. március 22., vasárnap

Glenfarclas

Egészen pontosan Glenfarclas 10 Years Old.

Speyside gyöngyszeme.

Ez a szép szalmasárga nedű egy igazán kellemes könnyű ital. egészen sherrys jellege miatt aperitifnek szokták ajánlani. A whisky rajongói jellemzően nem a hölgyek, de a Glenfarclas-ok – különösen ez a fiatal 10 éves változat – az ő tetszésüket is elnyerhetik.

Whisky-t csak úgy nem iszik az ember – legalábbis én nem. Szükség van a megfelelő hangulatra, s egyéb körülményekre hozzá. Ez az ital azonban könnyen elcsábítja az embert édes, malátás ízével. A füst csak nagyon távolról, s erősen koncentrálva fedezhető fel. Már az illata is ezt kínálja – mézes, fűszeres, gyümölcsös jegyek.

A whisky-k többségének nem áll jól, ha hosszasan melengetjük. Ez a tízéves üdítő viszont ekkor ontja magából az illatanyagokat. Elegáns, könnyed ital, mely meglepően sima – szinte bársonyos, s ezért szeretjük.

Ami azonban meglepő, hogy minden könnyedsége ellenére úgy viselkedik, mint egy érettebb, mélyebb, idősebb ital.


Ez a simaság biztosítja, hogy a Glenfarclas könnyen iható. Jellemző ez a család többi tagjára is – még a hordós erősségű 105-re is. Hiába a Grant család már csak ilyennek szereti a whisky-t.

Eddig a 105-tel voltam közelebbi ismeretségben. Mindig izgatott, hogy az oly nagy becsben tartott 10 éves milyen lehet. Nos, be kell vallanom, hogy nem okozott csalódást. Hozza a család többi tagjára jellemző markáns sherry-s jegyeket, ugyanakkor valóban egy könnyed ital. Kiváló indítója a nyári estéknek, de bármikor képes kellemes hangulatot kelteni.

Adatok
Lepárló: Glenfarclas
Cím: Ballindalloch, Banffshire, AB37 9BD, Scotland
Webhttp://www.glenfarclas.co.uk/en/
Facebookhttps://www.facebook.com/GlenfarclasHighlandSingleMaltWhisky

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése