2016. október 23., vasárnap

Frittata

Ez most akkor rántotta, vagy inkább omlett?

Sokan nem ismerik még a frittata-t – és hogyan is magyarázhatnánk el, hogy miről is van szó. Ez nem rántotta, de nem is omlett. Van aki tojáslepénynek hívja magyarul. Nekem ez egy életérzést jelent. A frittata döbbenetesen sokféle lehet attól függően, hogy mit teszünk bele.

Összetevők

Nos, a tojás egy biztos pont. Ami még biztosnak ígérkezik – az általam ismert – receptek alapján, az a sajt. Mielőtt a tojás a serpenyőbe kerül, kap egy adag parmezánt, pecorino-t, vagy más jellemzően érett sajtot. A frittata összeállítása után a végső lépések között további sajtmennyiséggel fokozhatjuk az ízélményt. Az ízvilágtól függően lehet kecskasajtot, juhsajtot, mozzarella-t nyomkodhatunk a tojásos pépbe és természetesen a tetejét újra friss parmezánnal szórhatjuk meg.


A frittata-ba sok minden kerülhet. Mindenféle zöldség: paradicsom, édes paprikák, spenót, hagyma, fokhagyma, sütőtök, cukkini, articsóka, spárga és még lehetne sorolni.
Dúsíthatjuk sonkával, kolbásszal, szalonnával, pancetta-val, chorizo-val, csirkével, rákkal és így tovább.

A frittata készülhet serpenyőben...


vagy muffin formában


Használhatjuk a szokásos papírkosárkákat is, de sokkal izgalmasabb, ha érett prosciutto-t vagy vékony szalonnaszeletekkel béleljük ki a formát.

A frittata abban is eltér az egyéb tojásos ételektől, hogy sütőben – magas hőmérsékleten – van „felhúzva”. Így nyeri el azt a könnyed szivacsos könnyedségű állagát. Bár a serpenyős változatot a tűzhelyen indítjuk el a befejezés itt is sütőben történik.
Ehhez azonban olyan serpenyőre van szükség, amely tisztán fém nyelű, nem tartalmaz sem gumit, sem műanyagot (vagy levehető a nyele). Ezért örülök én olyan nagyon az IKEA-ban beszerzett OUMBÄRLIG serpenyőmnek.


A frittata egyszerre könnyed és kiadós. Készíthetjük vasárnapi reggelinek, de akár szendvicset is összeállíthatunk belőle. A variációk száma döbbenetesen sok. Mára ez az ízig-vérig olasz étel nemzetközivé vált – s ez tovább gazdagítja a lehetséges összetevők számát.

Próbáld ki te is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése