2017. január 7., szombat

Jura Origin

Jura from Isle Of Jura.


„Habár Jura Islay legközelebbi szomszédja, a tájkép már nem is lehetne különbözőbb. A vad és elszigetelt Jurának mindenből csak egy van – egy út, egy város és egy lepárló.”

Michael Jackson (író)

Viszont jó lepárlóhoz hűen több whisky-t készítenek. Az alább látható négy alaptípuson (Origin Superstition, Diurachs' own, Prophecy) túl számos különlegességet is kínálnak.


Korábban már volt szerencsém a Superstition-t kóstolni – talán ez az egyetlen karcosabb, füstösebb whisky a lepárló kínálatában. Most azonban egy édes kényeztetést mutatok be. Az Origin az alapvonalat követve egy „könnyed” whisky.


Illata könnyed likőrös jegyeket mutat, de nem hagy kétséget afelől, hogy whisky-vel van dolgunk. Távolról némi mandulás hatás érződik, de már az illat is előre sugallja az íz édeskés mivoltát.
Íz: az első dolog, ami eszembe jut: karamell. Méz, juharszirup édes körtés zamatokkal. Itatja magát, pedig nem olyan olajosan csúszós, mint egy 10 éves Glenfarclas. Finom, simulékony, selymes, nagyon távoli – alig érezhető – füsttel.

Ez a whisey a hölgyek egyik kedvence lehet. Az este kellemes hangulatának jó megalapozója. Ne feledd! Pár csepp víz még a pohárba kibontja a rejtőző ízeket. Míg a Superstition fogyasztására megfelelő „whisky-s” hangulat ajánlott, addig az Origin bármikor jól esik.
Ez a 10 éves nedű egy egyszerű, elegáns ital, ami megnyeri az ember szívét. A korábbi kóstolás nem nyert meg magának maradéktalanul, de az Origin újra felturbózta az érdeklődésem a Jura család többi tagja iránt.

Adatok
Lepárló: Jura (alapítva: 1810)
Cím: Craighouse, Isle of Jura PA60 7XT, Scotland
Webhttp://www.jurawhisky.com/en/
Facebook: https://www.facebook.com/JuraWhisky

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése