2015. január 9., péntek

Toszkán marharagu

Szereted a zellert? Akkor ezt szeretni fogod.

A karácsonyi családi ajándékbeszerzést egy éttermi pihenővel szakítottuk meg. Hosszú kihagyás után tértünk be a No.1 Bisztróba – amely azóta radikális átalakuláson ment keresztül. Határozottan olaszos irányt vett, s a különteremből borbár lett.

A rendelésbe pedig bekerült a „Toszkán marharagus penne”. A keresztbekóstolás során rögtön bebizonyosodott, hogy helye van a családi repertoáron. Így az ismétlésre felszólító rendelésnek eleget téve most elkészült az első változat. Íme:

Hozzávalók

  • 1 kg marhahús (fartő, hátszín, vagy comb, borjúlábszár, ha gyors akarsz lenni);
  • 3 közepes fej vöröshagyma;
  • 1 szál póréhagyma;
  • 4-5 gerezd fokhagyma;
  • 1 nagyobb répa;
  • 2 petrezselyem;
  • 2 nagy zellergumó;
  • 2,5 dl marha alaplé;
  • 2,5 dl vörösbor;
  • 690 g rusztikus passata (paradicsompüré);
  • só;
  • bors;
  • 2 teáskanálnyi zsálya;
  • 3-4 babérlevél;
  • 5-6 borókabogyó;
  • kakukkfű;
  • rozmaring;
  • 1 csokor petrezselyem;
  • 4 evőkanálnyi olívaolaj. 

Figyelem! A fenti hozzávalókból egy nagy családi összejövetelre való adag készül. Kicsi a család? Felezz bátran!

Elkészítés

A húst megszabadítom a hártyás részektől és gusztusos kis falatokra kockázom. A hagymákat megpucolom, a vöröshagymát durvára kockázom, a fokhagymát vékonyan szeletelem és félreteszem, a pórét felkarikázom. A zöldségeket megtisztítom és kockázom. Én most durvára vágtam, de legközelebb biztos az apróbb (fél centis) kockázást választom. 

Végy egy nagy lábast és forrósítsd az olívaolajat. Amint az olaj felforrósodott (ne várd meg, míg égni kezd), tedd bele a vöröshagymát és alaposan párold meg. Add hozzá a húst és magas lángon, folytonos kevergetés mellett süsd, amíg ki nem fehéredik minden oldala. Jöhet a só és a bors ízlés szerint, majd 1-2 perc után a póré és a zöldségek. 4-5 percig párolom fedő nélkül. Felöntöm az alaplével. (Nem biztos, hogy mindet fel kell használni. Ha a hús is levet enged, elég lehet a fele is.)

Mielőtt lefedem és lassú tűzön párolom, puhítom, megkapja a fűszereket: babér, rozmaring, kakukkfű, boróka. Az arányok kinek-kinek ízlése szerint változhatnak.


Lefedve addig párolom, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor felöntöm a passata-val és beleteszem a fokhagymát. Újabb félóra párolás következik. Végül jöhet fedő nélküli szakasz – megkapja a bort, és a petrezselymet és lassan párolva besűrítem a ragut.



Ha szükséges, sóval és borssal utánízesítjük. Ha a hús megpuhult, késznek tekinthetjük. Tálalhatjuk tésztával – penne, pappardelle, stb.


Vagy ahogy Toszkánában szokás – polentával (puliszkával). Nekem bejön :-)


Polenta

Készítsd el előző nap.
  • 200 g kukoricadara;
  • 5 dl víz (vagy alaplé);
  • só;
  • 1 evőkanál olívaolaj (bő teáskanál zsíííír).
Odateszem főni a vizet, beleteszem az olajat, sózom, majd ha forrásnak indul, belekanalazom a darát. Folytonos kevergetés mellett – ügyelve, hogy ne csomósodjon – sűrűre főzőm. vastag falú kerámiatálba töltöm, elegyengetem és hagyom megdermedni. Szeletelem.

A zeller uralja a terepet, amit a paradicsom kerekít le, s teszi pikánssá – megtolva kicsit savanyúbb irányba.

Miközben kavargattam a ragut, eszembe jutott az ír gulyás. Mindkettő az egyszerű nép eledele – abból készül, amit a természet megad. Míg az ír gulyás puritánabb ízvilág, a toszkán ragú gazdagabb, de harmonikus ízvilág.

Minden egyes melegítéssel egyre finomabb lesz. Élvezni fogod.

2015. január 4., vasárnap

Egyperces desszert

Gyerekkorom egyik kedvenc édessége a csokoládéba burkolt banános ízű zselé – maga is banán alakú. Mindig határtalan örömmel fogadtuk, amikor beállított vele valaki születésnap, névnap alkalmával, vagy csak úgy – mert épp jutott rá. Most is kapni hasonlót, de ezek valahogy nem az igaziak.

Ami most következik, az viszont nem egyszerűen emlékeztet a régi ízekre, hanem maga az eredeti íz. Baromi ronda, ám baromi finom.

Hozzávalók


  • egy érett, de nem túl érett banán;
  • jó minőségű étcsokoládé cikkekre tördelve;
  • 1 mikrohullámú sütő.

Elkészítés

  • Szedd le a banán héját (csak) a belső ívéről;
  • Késsel vágj egy rést hosszában a banánba;
  • Helyezd a résbe a csokikockákat, majd
  • nyomasd a mikróban neki 1 percig.
  • Kész!


A csokoládé megolvad, a banán is picit lágyul, de még megőrzi a tartását. Várj egy percet, hogy hűljön, majd egy kiskanállal ess neki!


Köszönet egy régi kollégámnak, hogy anno megmutatta nekem ezt a finomságot.


Illatos birsalma krémleves


Néha megkívánjuk a gyümölcslevest. Az alma szinte egész évben kínálja magát. Ám amióta a SVÉT 4.0-án volt szerencsém az Ikon nyári almalevesét kóstolni azóta újra és újra kísért, hogy a megszokott almaleves helyett valami markánsabb ízűt tegyek az asztala.

Nyilván nem mindegy, hogy mikor, milyen almából és hogyan készül a leves. Bevallom, nem sikerült a nyomába sem érni az ikonos krémlevesnek. Most azonban egy olyan almalevest mutatok be, amely mindenkor biztonsággal elkészíthető és markáns íze ünnepivé teszi. Így jártunk ezzel mi is karácsony másodnapján.

Hozzávalók

  • 2 nagy birsalma;
  • 6 evőkanál (barna nád)cukor;
  • 1 teáskanál vaníliacukor;
  • 1 liter víz;
  • csipet só;
  • egy rúd fahéj;
  • 5-6 nagyobb szegfűszeg;
  • 1 rúd vanília, vagy egy tasak vanília eszencia;
  • 1 narancs felkarikázva;
  • 1 citrom felkarikázva;
  • 1 dl minőségi tejföl;
  • 1 dl tej;
  • 1 dl 30%-os zsírtartalmú tejszín; 
  • teáskanálnyi keményítő.

Elkészítés

Az almákat megmossuk (ha kell, „szőrtelenítjük”), majd meghámozzuk és felkockázzuk. A vizet felteszem főni, s beleteszem a fahéjat, a szegfűszeget (egy teatojásban), a cukrot és a sót. Ha a cukor feloldódott, beleteszem az almát. Amint az alma megpuhul (ez hamar bekövetkezik) leveszem a tűzről, a fűszereket eltávolítom és botmixerrel pürésítem a levest.

A tejben simára keverem a keményítőt (a keményítő akár el is maradhat, főleg ha a levest nem azonnal fogyasztjuk), hozzáadom a tejfölt és a tejszínt és a leveshez adom. Hozzáadom az eszenciát. Kicsit újramelegítem, de már nem forralom fel.

Hozzáadom a  karikára vágott citromot és narancsot, és hagyom kihűlni. Tálalás előtt a gyümölcskarikákat eltávolítom – alaposan kinyomkodva őket, hogy minél több ízt adjanak át a levesnek. Savanykás almából (például jonatán) készült almacsipsszel tálalom – nagyon jól áll neki.


Nem túl dekoratív, de nagyon finom. Az erősen domináló vanília, a birs savanykás ízével és a citrusok fel-feltűnő íze igazán varázslatossá teszi. Meg is állapítottuk, hogy ez „rendszeresítésre” kerül a családi repertoárban.

Feltétlen próbáljátok ki!

WineLife Kékfrankos Rozé 2013

A málnás-szamócás

A soproni borbeszerzés során ajánlották ezt a különleges megjelenésű és különleges ízű rozét. Az ilyen borokért érdemes szóba elegyedni a kereskedőkkel. Nekik sokszor nagyobb rálátásuk van a felhozatalra. Ráadásul a kis soproni borkereskedés jó ízléssel válogatja össze az árukészletet, kóstolnak – s mint kiderült – rendszeresen tartanak kóstolókat a környékbeli érdeklődőknek.

Ez egy szamócás ízű különlegesség.
Bontás után azonnal jöttek a gyümölcsös jegyek, azonban meglepetésként ért a savassága. Erre nem számítottam. Nem volt tolakodó, de tartósan ott maradt mindvégig a számban.


Két menetben ürítettük ki a palackot (a rozé nálunk a hétvégi ebédek nyitánya szokott lenni.) Az igazi ízorgia a második menetben érkezett meg, mikor már eleget levegőzött. Rozé esetén ez szokatlannak tűnt, de határozottan jót tett, s a gyümölcsös ízek – élükön a szamócával – megérkeztek.

Adatok

Borászat: Winelife
Cím: Fertőrákos, Fő utca 95.
Honlap: http://www.winelife.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/winelife.hu



2014. október 5., vasárnap

Ráspi Tündér 2012


A fehér vörösbor?
A kis kapros...



Efféle dolgok jutnak először az ember eszébe. Hordóban érett természetes módon, s ez nagyon érződik. A természetesség egyébként is fontos meghatározója Ráspi minden tevékenységének. Fűszeres – markánsan fűszeres. Egyesek a borsot emelik ki, de nekem már csak a kapor marad a meghatározó. Gyümölcsös – leggyakrabban az őszibarackot említik. Őszintén szólva nem törekedtem az íz felismerésében, mert olyan brutálisan erősen hatott rám a bor egésze.

Nem egy könnyű bor – Horváth József (alias Ráspi) Jenifer Lopez „fenekéhez” hasonlította, s ez rendkívül találó. Nagy, kerek, erős bor ez – semmi könnyedség. Ha nem látná az ember, hogy fehér, akár vörös borokra is asszociálhat. Ugyanakkor nagyon kerekek a savak. Nem „húz” a bor.

Szóval valóban egy tündérről van szó. Egy házias, kedves, melengető, simogató jelenségről, aki azonnal belopja magát a szívünkbe.

Furmint, leányka, zöld veltelíni házasítása. Jellemzője, hogy a szőlő igen nehezen művelhető területről, öreg tőkékről származik. Az eredmény egy komplex, nagyon markáns egyedi jegyekkel bíró bor.

Hozzájutni nem könnyű. Az étteremben (Fertőrákos) lehet vásárolni, akár nagyobb tételben is. A weboldalon meg van nevezve néhány viszonteladó – ez lehet még a reménységünk.

Részemről máris jöhet a következő palack.

Adatok


Megnevezés: Ráspi Étterem - Borászat
Cím: H-9421 Fertőrákos, Fő u. 72.
Honlap: http://www.raspi.hu/borkatalogus.php
Tel: +36 99/355-146
Mobil: +36 30/400-2557
E-mail: raspi@raspi.hu
Nyitva tartás: egész évben: 12:00 - 23:00h

2014. augusztus 20., szerda

Pfneiszl – Kékfrankos (újra együtt)

Szeretem a kékfrankosokat. Üdítőek.

A minap egy rendezvényen vettem részt Sopronban, s a vacsora amolyan kisebbfajta borkóstoló is volt egyben. Egészen kellemes borokat ismerhettem meg. Nem voltak rosszak, de a többségük a megnyugtató színvonal ellenére sem érte el a „na ezért megdobban a szívem” szintet. Közülük egy volt, amely elvarázsolt: a Pfneiszl Kékfrankos


Így szeretem az Életet – áll az üvegen.

Nos, én is. A kékfrankos borok mindig jól esnek. Egyszerű, simogató ízek, gyümölcsösség és könnyedség. Így történt ez akkor, s azóta is repetázok ;-)

Az egész Pfneiszl család borászkodik, de amennyire tudom, ez a bor két hölgy – Katrin Maria és Birgit – keze munkáját dicséri.


A természettel való harmonikus együttélés szellemében vezetik bio-birtokukat.
Ha borászokról esik szó, többnyire férfiak képe sejlik fel. Azonban egyre több hölgy van a borászok között is, s üde jelenlétük a borokra is rányomja bélyegét.

Ajánlom ezt a bort könnyed összejövetelek, társalgások kísérőjéül. Egy jó könyv mellé esti órákon.

Adatok

Megnevezés: Pfneiszl Hungarian Vinegards
Cím: 9400 Sopron Kőszegi út. 81.

2014. július 5., szombat

Cseresznyés Clafoutis

A clafoutis (ejtsd: klafuti) – mondják tejes pitének is – a család egyik kedvencévé vált. Bevallom, leginkább én rajongok érte. Ha készítek egyet, néhány nap múlva biztosan ráduplázok.



Az első találkozásom a clafoutis-val Segal Viktornak köszönhető – a Színek és ízek című könyvében. Ott egy átkomponált körtés változat olvasható. Utána olvasva a dolognak hamar megvilágosodott, hogy a francia népi konyha eme remeke – mint a nemzetközi konyha egyik üdvöskéje – igen komoly átalakuláson ment keresztül. Ahány ház annyi szokás. az összetevők nagyjából állandónak tekinthetők, de az arányok akár radikálisan változhatnak.

  • Három tojást használj, négyet, ötöt, !hatot...
  • Tejjel készül; tejjel és tejszínnel; nem, csak tejszín kell hozzá; sőt double cream-mel az isteni; ááá, a tejföl az igazi; bolond vagy, ez francia – hasznáj crème fraiche-t, ha nem tudsz venni, készíts otthon...
  • 30 dkg gyümölcsöt használok; nem-nem 375 g kell; ó dehogy, fél kilót is elbír...

Sokszor aposztrofálják sűrű palacsintatésztának. Van benne valami. Az eredeti változat valóban olyan, mint egy hihetetlenül vastag gyümölcsös palacsinta. Nem igazán lehet ezt elmondani a sütőporos, vajas változatokról – ezek egészen habszerűek, lazák. Az elkészítése nagyon egyszerű – talán ez a népszerűségének az egyik forrása. A hozzávalókat össze kell keverni (szép simára), s egy kivajazott formába tölteni, s megsütni.

No, de lássunk receptet! Először egy „alapreceptet”.

Hozzávalók

30 cm-es kerámiaformához
  • 300-500 g cseresznye kimagvazva, félbevágva (próbáld ki így is, úgyis, s kiderül melyiket szereted jobban);
  • 125 g (teljes kiőrlésű)liszt;
  • 125 g barna nádcukor (porcukor);
  • 1 nagy evőkanál szoba hőmérsékletű vaj;
  • 4 nagy tojás;
  • 1 dl tej;
  • 1,5 dl tejszín;
  • 1 citrom reszelt héja;
  • 1 rúd vanília magja;
  • csipet só.
Tippek: 
  • Jól áll neki, ha van otthon egy kis cseresznye pálinka, vagy még inkább cseresznye likőr.
  • Szórj rá mandulaszirmot sütés előtt!
  • Láttam olyan változatot, ahol leheletvékony omlós tésztával bélelik a formát és abba megy a massza. Ha ráérsz, próbáld ki.


375 g cseresznyével


500 g cseresznyével – valamivel laposabb és tömörebb lesz

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítem. A cseresznyét megmosom, kimagozom és félbe vágom. A többi összetevőt – ahogy azt fent említettem – összekeverem szép egyenletesre. Alaposan kivajazott formába öntöm és sütőbe teszem.

Egy sütőporos változat

Hozzávalók

  • 15 dkg puha vaj;
  • 15 dkg porcukor (megy barna nádcukorral is);
  • 15 dkg liszt átszitálva (lehet teljes kiőrlésű liszt is);
  • 30 dkg tejföl;
  • 3 egész tojás;
  • 1 citrom héja;
  • 1 vaníliarúd magja kikaparva;
  • 1 csomag sütőpor (vagy egy púpos teáskanálnyi).
Ez a változat sokkal habosabb, jobban kitölti sülés közben a formát. Élvezet, ahogy elolvad a szádban.


íme egy körtés

Gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Lehet nagy kerámiaformákban sütni, de van aki szuflé formába porciózza. Egy a biztos – ki kell próbálni.