Az életmódunkból fakadóan túl kiadóssá váltak a kétfogásos ebédek. Természetesen a levesek húzták a rövidebbet – így jellemzően őket hagytuk el. Ezért aztán rendkívül üdítőek tudnak lenni, ha mégis asztalra kerülnek.
Szó szerint szomjazza őket az ember. Így az utóbbi években tudatosan visszahoztuk a leveseket a repertoárra. Természetesen megvannak a nagy kultikus leveseink, amelyeket nagy becsben tartunk: minestrone, provanszi családi leves, palóc és gulyás. Ezek mellé szerzünk újabb és újabb recepteket.
Így került terítékre ez a nevében őszi, de bármikor elkészíthető leves. a répa és az édesburgonya édességét a curry teszi izgalmassá. A nyersen belekerülő alma pedig izgalmassá.
Ez a nyers alma megoldás egy régi SVÉT-en fogyasztott zöld alma krémleves emlékét idézi nekem. Ugyanis egy nyilvánvalóan főtt krémleves valami hihetetlen módon friss és döbbenetesen zöld almás volt. Hogy a manóba lehet ilyet csinálni?...
No, de lássunk neki...
Hozzávalók
- 4 evőkanál vaj;
- 2 közepes hagyma;
- 450 g répa;
- 680 g édesburgonya;
- 1 evőkanál currypor;
- 1,3-1,5 l zöldség vagy csirke alaplé (ha hígabban szereted, elmehetsz 2 literig);
- 1,5 teáskanál só;
- 1 édes alma;
- 2 evőkanál méz;
- frissen őrölt fekete bors – ízlés szerint.
Egy nagy lábasban közepes lángon feltesszük a vajat. Ha megolvadt és felmelegedett, beletesszük az apróra vágott hagymát és lassan pároljuk, míg meg nem lágyul. Ügyeljünk arra, hogy ne kezdjen el barnulni. Hozzáadjuk a curry-t és egy percig együtt melegítjük.
Hozzáadjuk a felkockázott répát és édesburgonyát, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön főzzük maximum 25 percig.
Ha megpuhult, beletesszük a közben felaprított/lereszelt almát, a mézet és botmixerrel krémesre pürésítjük. Kóstoljuk meg és ha szükségét érezzük fűszerezzük utána (só, bors, méz).
Tálaljuk melegen. Szórjunk rá egy csipet curry-t.
Ha nem fogyna el, cirka három hónapig a fagyasztóban is eláll. Ezt nálunk sosem éri meg...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése