2016. november 26., szombat

Sütőtökös frittata

A sütőtök mindig, minden formában izgalmas íz megannyi ételben. Így van ez a frittata-val is.


Mindig keresem az új ízeket. Mivel lehetne készíteni a frittata-t, hogy egy igazán új, izgalmas ízt élvezhessünk. És akkor találkoztam a sütőtökös frittata-val. Méltán került be a családi kedvencek körébe. Sokszor úgy érezzük, hogy kell még egy adag.

Korábban a tej nélküli változatokat készítettem, de mostanában a tejes mellett voksolok. A sütőtök íze mellett a tej egy újabb élvezetet – a hihetetlen habos állagot hozza el. Lássuk, hogyan készül!

Összetevők

  • 300 g nyers sütőtök – megtisztítva és 1 centiméteres kockákra vágva
  • 6 nagy tojás
  • 60 ml tej 
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 újhagyma, vagy egy közepes vöröshagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 40-50 g parmezán plusz 1-2 evőkanál a tetejére
  • 1 evőkanál morzsolt zsálya
  • bors

Az elkészítés módja


  1. 200 ºC-ra előmelegítem a sütőt.
  2. Az olajat egy fémnyelű serpenyőben felforrósítom és beleteszem a sütőtök-kockákat. Ügyeljünk arra, hogy a kockák minden oldala süljön/piruljon. kicsit sózom, borsozom és rászórom a zsályát (ne sajnáld - jól áll neki). Mielőtt elkezd puhulni, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát. 
  3. Közben felverem a tojásokat, megsózom (6 csipet), hozzáadom a tejet és a sajtot.
  4. Ha a tök megpuhult, hozzáadom a tojásos keveréket – összekeverem, de nem várom meg, míg végleg megszilárdul. Egészben kell sütni, tehát csak annyira keverem meg, hogy a hozzávalók egyenletesen elkeveredjenek.
  5. A sütőt grill fokozatra állítom és beteszem a serpenyőt felső rácsra. Most történik a csoda: a hő „felhúzza” a tojást – így lesz olyan észbontóan habos. Folyamatosan figyelni kell, hogy ne égjen meg, de jól süljön át.
  6. Ha megsült, kiveszem a sütőből és 1 perc pihenés után kicsúsztatom egy nagy tányérra és felszeletelem, mint egy tortát.


Amint annyira kihűl, hogy ehető, nekilátunk. Élvezzük az ízeket és nem utolsó sorban, az utánozhatatlan habos állagot.


Nem baj, ha marad belőle – hidegen is kiváló. Ilyenkor már sűrűbb, mint frissen, de így is zseniális.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése