... és van aki a Szállítóban látta először, amint Jason Stathan a felügyelővel együtt kávé, tea és tej társaságában falatozott madeleine-t, amit egy kínai leányzó készített.
Nos, szó sincs arról, hogy a madeleine egy bonyolult sütemény lenne, sőt – igen könnyű és gyors elkészíteni. Hirtelen támadt ötletből is elkészíthető.
A tízesek bűvöletében
Az összetevőkből 10-10 dkg kell csupán 10 percig pihentetem és 10 perc alatt sül meg.Összetevők
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg simaliszt
- csipet só
- 2 szoba hőmérsékletű tojás
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés
- Előmelegítem a sütőt 170 °C-ra. Kimérem a hozzávalókat.
- Elsőként a vajat olvasztom meg alacsony hőmérsékleten és elkezdem visszahűteni. A cél az, hogy folyékony legyen, de nem túl meleg.
- Az egész tojásokat egy nagy tálban felverem, majd apránként hozzáadom az átszitált porcukrot. Alaposan felhabosítom. Most adom hozzá a citromhéjat.
- Fakanálra térek át – a lisztben elkeverem a csipet sót és óvatosan eldolgozom a cukros tojásban.
- Végül apránként hozzáadom az olvasztott vajat és simára keverem. 10 percre hűtőbe teszem. Ne tovább!
- Kiveszem a tésztát a hűtőből és két 9 darabos szilikon kagylóformába, elosztom. Ez a tésztamennyiség pont a 18 darabhoz elég. Milyen zseniális :-)
- Beindítom a sütőben a légkeverést és 10 perc alatt megsütöm. Ha kész, kiveszem és 10 percig hagyom pihenni a formában, majd óvatosan kinyomom a formából.
A 18 darab kis kagyló nem fog sokáig tartani. Egyszerű, de mégis zamatos, finom íze és puhasága teszi népszerűvé kicsik és nagyok körében egyaránt.
No, és mint minden népszerű süti, a madeleine-nek is számos variációja létezik, de erről majd később.
Ha két tojás összsúlya 120 gramm, akkor héja nélkül ez is 10 dkg lesz. :-)
VálaszTörlés