Aztán az ember megtanulja értékelni az összhangot, az állagok és textúrák játékát. Így van ez a preckedlivel is.
A zseniális, könnyeden porladó omlósság, a vanília és a citrom összjátéka, a megpörkölődő dió íze és állaga. Pont annyira édes, amennyire kell.
Egyszerűen nagyszerű. Az ízeket biztosító alapanyagokban is van recept és recept között különbség, de az igazán markáns különbség a zsiradékban mutatkozik meg. Mit használhatunk? Mivel készítik a preckedlit?
Zsír; margarin; margarin és zsír; margarin és még több zsír; vaj; vaj és zsír. Néhány receptben csaknem annyi zsiradék van, mint amennyi liszt. Nos, én most a zsírra szavaztam, de nagyon el tudom képzelni jó minőségű házi vajjal is.
Hogy készítettem?:
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 200 g finom házi zsír
- 180 g kristálycukor + 4 evőkanál a dióhoz
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 1/2 csomag sütőpor (6 g)
- 3 evőkanál rum
- 2 csomag vaníliacukor
- tejföl – szükség szerint
- kb. 100 g durvára vágott dió
Elkészítés
- Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
- A lisztet egyenletesen elmorzsolom a zsírral.
- A cukrot, vaníliacukrot, elkeverem a felvert tojássárgájával. Hozzáadom a rumot és a citromlevet, majd a végén a citrom háját.
- A cukormasszát eldolgozom a zsíros liszttel. Ha ennyi nedvességtől nem áll össze a tészta, akkor apránként annyi tejfölt adok hozzá, hogy a tészta összeálljon, de lágyuljon el.
- Érdemes egy órácskát pihentetni a hűtőben. Addig a diót durvára vágjuk, egy kis tálban összekeverjük a 4 evőkanál kristálycukorral, majd ráérősen megkávézunk.
- Kinyújtjuk a tésztát – dupla linzer vastagságúr – kb. 1,5-2 cm vastagra. Szaggatjuk, majd megkenjük a tetejét a kissé felvert tojásfehérjével. Óvatosan belenyomjuk a kiszaggatott tésztákat a diós-cukros keverékbe és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
- Kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha kész – az illatok jeleznek – kiveszem a sütőből és pihentetem. Még langyosan érdemes megkóstolni. Fergeteges...
Köszönöm, Gyula. Ki fogom próbálni - talán picit kevesebb cukorral. Üdvözlöm.
VálaszTörlés